Länge sedan sist.

 

Tjolahopp! 

Det var ett tag sedan sist. Har haft lite annat för mig och har väl varken haft motivation eller tid till att blogga. Men så kan det ju vara ibland. 

Men Amadanda, vad har du gjort då? 

Tackar som frågar. Jag har sista tiden i Maj kämpat med prov och uppsatser. Grundskolan har jag gått ut. Vänner har jag träffat. och så har jag byggt ett 8 personers vindskydd i skogen! Sen blev det en resa till Stockholm, Uppsala, och vidare till Åland. Jag och min syster for själva med båt över till grannlandet, och såg på Bon Jovi. De spelade i Stockholm. Sen till Uppsala för att träffa vår kusin. Och sedan vidare till Åland där vi träffade vår moster. Jag har även njutit av värmen, svettats, varit med familjen och pohjkvännen, varit förkyld, och haft ögoninflammation. Nu är jag orolig över att jag har öroninflammation också. Immunförsvaret... 

okej, anyway. Jag hoppas att jag hittar med motivation under sommaren till att blogga mer. Kanske skriva lite mer poesi också, vem vet. Tjoo!

Vindskyddet

 

Bon Jovi

 

Tre av mina favoritpersoner på en av mina favoritplatser i världen <3

18.06.2019 kl. 17:30

Drömresan.

 

Jag har alltså varit till Kreta för en vecka sedan. Jag for dit med min pojkvän (David) och hans föräldrar. Det var helt underbart. Ibland undrar man ju varför man bor i ett land som Finland. Nej men okej, vi har det väldigt bra i Finland och flera saker fungerar bättre här. Men ändå, tanken kommer. Speciellt då man är söderut på resa. Solnedgångarna, värmen, de små gränderna, polerna, havet, stränderna, bergen, lugnet och allt annat. Jag mådde så bra av att vara där. Det är inte många veckor kvar utav skolan nu, men jag har verkligen ingen ork kvar. Så det gjorde mig så gott att vara borta en vecka från skolan och den lilla stad jag bor i. Så skönt att kunna fly en vecka, bort från alla prov, alla människor, alla krav, och allt annat ett tag. 

Och det var verkligen så kul att vara där med David och hans föräldrar. De är så lugna och trygga alla tre. Det var en drömresa. Allt man kunde önska sig. Vill tacka de jag reste med, och att jag fick komma med. Nu gäller det att orka kämpa de sista veckorna i skolan, tills jag får lägga på mig en klänning, ett par klakskor, något fint smycke, och sedan spatsera ut ur skolan.

Och nu tänkte jag vara den jobbiga person som visar bilder från resan, så att alla förstår hur fint det var och hur hemskt det är i Finland! (Nej men skämt åsido, några bilder kommer. Det är nog fint i Norden också, men ni vet.. :)

13.05.2019 kl. 17:16

skon

 

07.05.2019 kl. 14:08

Man blir hopplös, när man har uppsatser som väntar.

 

Ännu en gång sitter jag framför datorn. Ännu en gång har jag ett flertal skrivuppgifter och uppsatser från skolan att göra. Ännu en gång sitter jag med datorn framför mig, utan att röra tangenterna. Jag tittar på skärmen. Flyttar från wikipediafliken om Henning Mankell, till min uppsats om honom. Stirrar på skärmen. Jag öppnar en ny flik. Trummar med fingrarna på bordet. Dricker vatten. Tänker "Skärp dig Amanda. Tillbaka till Wikipedia nu!" Jag flyttar mig tillbaka dit. Börjar läsa. Slutar läsa. Öppnar en till ny flik. Sjunker ner på stolen. Skriver in Ratata.fi. Läser några blogginlägg. Tänker en gång till "Men påriktit Amanda, skriv nu bara, så har du det över. Inte tar det länge bara du börjar på nu!". Läser lite mer om Henning Mankell. Börjar skriva på det tomma dokumentet. Efter 7 meningar ger jag upp. Öppnar ännu en ny flik. 30 minuter senare sitter jag och läser om Elvis Presley på Wikipedia. 

(Inte visste jag att han jobbade med att köra lastbil och studerade till elektriker i unga år..?)

Man är ju verkligen patetisk. 

10.04.2019 kl. 21:30

Veckan som gått och en lista (eller två).

 

Det är Lördag. Solen skiner. I solen är det 16 grader. Det är vårväder. Vill dock inte tänka på att det ska regna hela nästa vecka, men det tycker jag att vi tar och ignorerar. 

Natten mellan söndag och måndag sov jag en timme, på hela natten. En timme. Så jag var ledig på måndag. Tror inte att det är en bra idé att vara i skolan och plugga på bara en timmes sömn. Mellan måndag och tisdag sov jag 3 timmar. Och mellan tisdag och onsdag 4 timmar. Så jag har varit trött. Och är fortfarande trött. Men jag har sovit lite bättre resten av veckan. Så jag är påväg upp åtminstone. Jag har umgåtts med vänner, jag har umgåtts med min pojkvän, jag har tagit promenader, jag har gjort skolarbete. Dit for ännu en vecka. Och det är ju knappt två månader kvar av denna termin. Tror ni att jag längtar till semester och lov? Jaaaa, det gör jag. Jag har även något annat jag ser fram emot de närmaste veckorna. Jag ska nämligen på en resa. Till Kreta. Detta är något jag verkligen känner att jag behöver, och inte tackar jag nej till en skolvecka mindre inte! Det kommer bli skönt att komma bort ett tag. 

Och nu gott folk, har jag så mycket energi, så jag tänkte besvara några frågor på denna lista. Hittade dessa frågor på den vi alltid kan lita på: GOOGLE. Tack min vän. Kanske ni får lära er något nytt om mig. Eller kanske inte. Vem vet. 

 

1. Bor du ensam eller med någon/några andra?

Bor med mina föräldrar för tillfället, och kommer högst antagligen att göra det i tre år till. Trivs bra med dem.

2. Hårfärg?

Väldigt svår fråga. Det brukar se lite olika ut i olika ljus. Men brunt. Typ. 

3. Ögonfärg?

Blåååååååå.

4. Hur lång är du?

165,4 cm. Blir knappast längre än så.

5. Singel eller i förhållande?

I förhållande!

6. Vad spenderar du mest pengar på?

Eeeh, mat kanske? Jo, antagligen mat :)

7. Hur många syskon har du?

Två. En storasyster och en storebror. Jag är alltså yngst. 

8. Favoritfärg?

Blåååååååå.

9. Vad gör du varje dag?

Lyssnar på musik. Konstant.

10. Favoritmat?

Sushi? Pasta med räksås? Eller kanske en riktigt god skaldjurssoppa? Ja, gärna nåt med fisk elelr skaldjur som ni märker. Men älgkött kommer nog näst med på listan. Eller grillade champinjoner med lök?

11. Vad ser du fram emot till våren?

Att gå ut grundskolan. Att sommaren är påväg. Sena varma kvällar med solsken. Resan till Kreta. Att kunna gå i T-shirt på dagarna.

12. Vad har du alltid i kylen?

Pesto, ost, gurka, lök, ägg.

13. Är du en morgon- eller kvällsmänniska?

Oftast morgonmänniska.

14. Har du under de senaste 24 timmarna dansat galet mycket? 

Absolut.

15. Har du under de senatse 24 timmarna gråtit?

Jepp!

Favorit artsit/band?

Näääe, hur ska jag kunna svara på det?! Ska jag skriva en lista till nudå? Dessa är inte i ordning för jag kan inte välja vem/vilka som är bäst. Men här är de som jag lyssnar på mest JUST NU. 

 • Toto
 • Bon jovi
 • Queen
 • Michael Jackson
 • Anastacia
 • Celine Dion
 • Jay Smith
 • Imagine Dragons
 • Boston
 • Coldpay
 • Enya
 • Édith Piaf

Jepp, det var det. 

Ha en bra fortsatt vecka hörni. Om någon känner att de behöver en kram just nu, så får ni en. Tjooo!

 

06.04.2019 kl. 18:07

Idag är en bra dag. ( + Podcast tips)

 

Hej allihopa. Idag är en bra dag. Det är Lördag. Det är helg. Och jag tar lite tid för mig själv. Jag har huset för mig själv i ett dygn. Igårkväll klockan 17 fick jag huset ledigt, och ikväll vid 22 tiden kommer mina föräldrar hit igen. Så drygt 24 timmar får jag vara själv. Då jag vaknade idag låg jag länge och slumrade, innan jag steg upp och gjorde frukost. Och jag gjorde det lyxigt. Jag gjorde det inte för att ladda upp den lyxigaste frukosten på Instagram. Jag gjorde det inte för att visa åt alla hur fint jag äter varje dag. Nej. Ja gjorde det för att belöna mig själv lite. För att jag hade tid. För att jag hade ork. För att jag är värd det. Det var väldigt gott. Vanligvis blir det bara en smörgås med lite smör på, och ett äpple i farten. Men ibland ska man ta sig tid. Och belöna sig själv. 

 

Sen gick jag ut på långpromenad. I snö och regnväder. Andades lite. Tänkte lite. Och bara tog den tid jag behövde för mig själv. Denna helg har jag ingenting jag måste göra. Jag har ingenting jag känner mig pressad till att göra. Jag bara går omkring och, är. Jag bara är. Och det är ganska skönt måste jag säga. Men iallafall, på min långpromenad lyssnade jag på diverse Podcasts. Så nu tänkte jag tipsa er om några.

 

1. The Happy Times - Joey Kidney

Joey Kidney är en Kanadensare i 20 års åldern, som pratar om livet. Han pratar om Psykisk ohälsa, han pratar om relationer, han pratar om gott och ont. Han inspirerar människor väldigt mycket med det han gör. Denna podcast var en orsak till att jag kom upp på fötterna för ett år sedan, då jag inte mådde speciellt bra. Verkligen tankeväckande och inspirerande människa. Han jobbar även med media av olika slag och med Youtube, där han lägger upp mycket bra material.

 

2. Ted och Kaj

En podcast när man behöver skratta. Ted Forsström och Kaj Korkea-Aho, finlandssvenskar. De pratar om allt möjligt, det går inte riktigt att sätta fingret på. Det som gör denna podcast så fantastisk är hur deras personligheter ibland krockar, och hur just det blir så vridet och roligt.

 

3. Konsten att vara - Clara Henry och Gustaf Jernberg

Två svenska mediamänniskor som pratar om livet. Om gott och ont de också. De pratar om hur man är som människa och hur man hanterar olika saker, de pratar om svåra och svaga ögonblick i deras vardag, och om vardagen i allmänhet. Väldigt härliga människor. Man får ofta både skratta och tänka då man lyssnar på dem. 

 

Det var allt för idag det då. Det är en bra dag. Fast det regnar. Och fast jag är trött. Tjoo!

 

16.03.2019 kl. 15:05

Känslan

 

Känslan då jag får släppa allt, och sakta sjunka ner i kudden, i min säng. Känslan då jag tittar upp på den varma ljusslingan som hänger i fönstret. Känslan då jag lyssnar på musiken jag gillar mest. Känslan av att vila. Känslan av att få somna in i natten, och sedan vakna morgonen därpå. Känslan av en varm ordentlig kram. Känslan av solsken mot ens kind. Känslan av en vas med tulpaner på bordet. Känslan av ett lugn. Känslan av en trygghet. Känslan av en puss i pannan. Känslan av ett kallt glas vatten. Känslan.

 

10.03.2019 kl. 19:12

Hejsan Hoppsan! Jag är tillbaka.

 

Hejsan Hoppsan! Det var ett tag sen. I höstas befann jag mig i ett tillstånd då jag varken orkade eller hade lust att blogga. Hade ärligt talat helt glömt bort bloggandet. Men här om dagen kom jag på det. Kanske man skulle börja blogga igen? Så nu är jag här. Jag kan inte lova att jag bloggar massor nu, men vi får helt enkelt se hur ofta det blir. 

Vad händer i ditt liv just nu? Tackar som frågar. Inte särskilt mycket tror jag. Jag vet inte riktigt. Jag går i skolan, och går ut grundskolan om 3 månader. Ni har ingen aning om hur mycket jag ser fram emot det, och hur mycket jag ser fram emot att slippa den skola jag nu går i. Sen umgås jag också med vänner och människor jag mår bra av att umgås med. Jag umgås även med mina föräldrar. De är fantastiska (för det mesta). Men bortsett från det gör jag inte mycket. Jag lyssnar på musik. Väldigt mycket. Rock, pop, klassiskt, akustiskt, filmmusik, 70-90tals, svenskt, och vad det nu är Coldplay spelar. 

Vad är det bästa som hänt under det senaste halvåret (Med tanke på att du varit borta från Ratata under en så lång tid) Tackar som frågar igen. Hmm.. Det bästa som hänt? Det finns flera saker. Ingen som är det bästa kanske, men fler bra saker har nog hänt. Jag är för det första mycket säkrare på mig själv nu, än vad jag var i våras, för snart ett år sedan. Jag har för det andra gått och skaffat pojkvän, det är också jättehärligt. Och han är verkligen den finaste människan man kan tänkas vara med. Sen har jag också de finaste vännerna man kan tänka sig. De förtjänar verkligen allt bra här i världen. Otroligt tacksam att jag har dem. Och till sist har jag hittat massa ny musik som är svinbra. (Det är för intresserade läsare ett uttryck jag använder allt för ofta och allt för mycket. Svinbra.) Många artister och låtar. Musik är ju bara fantastiskt. 

Hur tror du att ditt liv kommer att se ut framöver? Tackar som frågar ännu en gång. Jag har ingen aning. Jag som många andra har insett att mycket hinner hända på ett år. Mycket hinner hända på några dagar. Men jag kommer antagligen att bo i min lilla hemstad 3 år till. Det kallas Gymnasiet. Men bortsett från det har jag ingen aning. Jag kommer väl fortsätta lyssna på musik, läsa, och hoppa omkring och vara glad över småsaker. Sen hoppas jag förstås på en hyfsat lätt och ljus framtid, men man får se hur det blir. 

Hur ser du ut nu för tiden då? Tackar som frågar. Igen. Så här. Varsågod. Om någon vill veta något mer så är det väl bara att kommentera. Tjoooo!

21.02.2019 kl. 20:10

Hallå! 

Amanda här. Ungdom i sina bästa eller sämsta år. 

Går i skola, än så länge.

Bor i en liten småstad mitt ute i ingenstans.

Kreativitet, musik, fotografering och natur är det jag lever för.

Långpromenader är något av det bästa jag vet och att gå på café är inte heller så dåligt.