Kameran.

 

Hej. Jag har varit förkyld i över 2 veckor nu. Har varit hemma från skolan de senaste tre dagarna. Och det blir tråkigt till sist. Så är det bara. Har heller inte haft tillgång till en kamera sedan nyåret typ. Men för nån vecka sen fick jag en helt egen kamera. Och efter det har några objektiv till köpts. Och jag märker på mig själv att jag mår bra av att ha en kamera som jag får använda precis när jag vill. Så nu då jag varit sjuk har det varit kameran jag har arbetat med. Jag har fotat natur. Jag har fotat mig själv. Och idag blir det lite studentfotografering. Lycklig kamera ägare. Och snart blir dett sommar, och diverse solnedgångar. Tjooo! 

18.05.2019 kl. 14:47

Drömresan.

 

Jag har alltså varit till Kreta för en vecka sedan. Jag for dit med min pojkvän (David) och hans föräldrar. Det var helt underbart. Ibland undrar man ju varför man bor i ett land som Finland. Nej men okej, vi har det väldigt bra i Finland och flera saker fungerar bättre här. Men ändå, tanken kommer. Speciellt då man är söderut på resa. Solnedgångarna, värmen, de små gränderna, polerna, havet, stränderna, bergen, lugnet och allt annat. Jag mådde så bra av att vara där. Det är inte många veckor kvar utav skolan nu, men jag har verkligen ingen ork kvar. Så det gjorde mig så gott att vara borta en vecka från skolan och den lilla stad jag bor i. Så skönt att kunna fly en vecka, bort från alla prov, alla människor, alla krav, och allt annat ett tag. 

Och det var verkligen så kul att vara där med David och hans föräldrar. De är så lugna och trygga alla tre. Det var en drömresa. Allt man kunde önska sig. Vill tacka de jag reste med, och att jag fick komma med. Nu gäller det att orka kämpa de sista veckorna i skolan, tills jag får lägga på mig en klänning, ett par klakskor, något fint smycke, och sedan spatsera ut ur skolan.

Och nu tänkte jag vara den jobbiga person som visar bilder från resan, så att alla förstår hur fint det var och hur hemskt det är i Finland! (Nej men skämt åsido, några bilder kommer. Det är nog fint i Norden också, men ni vet.. :)

13.05.2019 kl. 17:16

Det blir vår.

 

Bananplättar med grädde och blåbär. På terassen. På södersidan av huset. I solen. Det blåser inte. Det är inte så kallt. Fåglarna bara kvittrar. Koltrastens röst hörs bäst. Solen skiner. Himlen är sådär klarblå, som den är på vårarna. Det är vår för mig. Jag önskar alla en bra fortsatt vecka! Jag hoppas att ni tar er tid och ser er omkring. Känn värmen från solen, nån sekund bara. Det är ganska skönt. 

Tjooo!

15.04.2019 kl. 20:00

Idag är en bra dag. ( + Podcast tips)

 

Hej allihopa. Idag är en bra dag. Det är Lördag. Det är helg. Och jag tar lite tid för mig själv. Jag har huset för mig själv i ett dygn. Igårkväll klockan 17 fick jag huset ledigt, och ikväll vid 22 tiden kommer mina föräldrar hit igen. Så drygt 24 timmar får jag vara själv. Då jag vaknade idag låg jag länge och slumrade, innan jag steg upp och gjorde frukost. Och jag gjorde det lyxigt. Jag gjorde det inte för att ladda upp den lyxigaste frukosten på Instagram. Jag gjorde det inte för att visa åt alla hur fint jag äter varje dag. Nej. Ja gjorde det för att belöna mig själv lite. För att jag hade tid. För att jag hade ork. För att jag är värd det. Det var väldigt gott. Vanligvis blir det bara en smörgås med lite smör på, och ett äpple i farten. Men ibland ska man ta sig tid. Och belöna sig själv. 

 

Sen gick jag ut på långpromenad. I snö och regnväder. Andades lite. Tänkte lite. Och bara tog den tid jag behövde för mig själv. Denna helg har jag ingenting jag måste göra. Jag har ingenting jag känner mig pressad till att göra. Jag bara går omkring och, är. Jag bara är. Och det är ganska skönt måste jag säga. Men iallafall, på min långpromenad lyssnade jag på diverse Podcasts. Så nu tänkte jag tipsa er om några.

 

1. The Happy Times - Joey Kidney

Joey Kidney är en Kanadensare i 20 års åldern, som pratar om livet. Han pratar om Psykisk ohälsa, han pratar om relationer, han pratar om gott och ont. Han inspirerar människor väldigt mycket med det han gör. Denna podcast var en orsak till att jag kom upp på fötterna för ett år sedan, då jag inte mådde speciellt bra. Verkligen tankeväckande och inspirerande människa. Han jobbar även med media av olika slag och med Youtube, där han lägger upp mycket bra material.

 

2. Ted och Kaj

En podcast när man behöver skratta. Ted Forsström och Kaj Korkea-Aho, finlandssvenskar. De pratar om allt möjligt, det går inte riktigt att sätta fingret på. Det som gör denna podcast så fantastisk är hur deras personligheter ibland krockar, och hur just det blir så vridet och roligt.

 

3. Konsten att vara - Clara Henry och Gustaf Jernberg

Två svenska mediamänniskor som pratar om livet. Om gott och ont de också. De pratar om hur man är som människa och hur man hanterar olika saker, de pratar om svåra och svaga ögonblick i deras vardag, och om vardagen i allmänhet. Väldigt härliga människor. Man får ofta både skratta och tänka då man lyssnar på dem. 

 

Det var allt för idag det då. Det är en bra dag. Fast det regnar. Och fast jag är trött. Tjoo!

 

16.03.2019 kl. 15:05

Känslan

 

Känslan då jag får släppa allt, och sakta sjunka ner i kudden, i min säng. Känslan då jag tittar upp på den varma ljusslingan som hänger i fönstret. Känslan då jag lyssnar på musiken jag gillar mest. Känslan av att vila. Känslan av att få somna in i natten, och sedan vakna morgonen därpå. Känslan av en varm ordentlig kram. Känslan av solsken mot ens kind. Känslan av en vas med tulpaner på bordet. Känslan av ett lugn. Känslan av en trygghet. Känslan av en puss i pannan. Känslan av ett kallt glas vatten. Känslan.

 

10.03.2019 kl. 19:12

Vackra värld

 

 

Vandrar längs strandkanten.

Känner en doft av rönnblom

och fisk.

Ser solen gå ner i molntäcket.

Tänker. Tänker lite för mycket på

saker jag inte borde tänka på.

Plockar blommor längs stranden.

Går in i båthuset.

Doftar ännu mer av fisk och vatten.

Sätter mig ner på bryggänden.

Stirrar ut mot havet.

Fiskmåsarna skriker.

Svartvita flugsnapparen blir

smått orolig.

Talgoxen sjunger.

Och gräsanden med 5 ungar

tigger brödbitar av mig.

Solen syns inte mer.

Allt lugnar ner.

Det blir tyst.

Bara vattnet som kluckar

mot stenarna.

O denna vackra plats

jag har kommit till.

 

06.06.2018 kl. 22:49

Tankar och Sommarlov

 

Jag har äntligen sommarlov. Så som jag har väntat. Så som jag har kämpat. Kämpat för att hinna med allt, alltid vara glad och positiv, alltid vara där för alla. Jag har ju glömt bort mig själv.

 

Sommarlov. Just nu bor jag på villan. En stuga högst upp på ett berg vid vattnet. Ni skulle bara veta vilken utsikt jag har. Så nu bor jag här själv, och sommararbetar hos min moster som bor några hundra meter bort. Så jag jobbar på dagarna, och på eftermiddagar och kvällar försöker jag göra så lite som möjligt. Jag kanske går ut på en promenad, ställer mig på bryggändan och fiskar, är kreativ eller läser böcker. Och däremellan sover jag, sitter bara och stirrar på vattenytan eller skapar musik. Detta behöver jag verkligen. Detta har jag kämpat för. Ledigheten.

 

Jag gör ju mat också! Jaa, eftersom jag bor här själv lagar jag ju egen mat (förstås). Alltså kan vi bara ta en sekund och tänka på hur roligt det är att få laga mat själv. Eller är det bara jag som tycker det? Att få planera vad man ska äta under dagen, fara till den lilla butiken i byn och köpa ingredienser, och sedan (med musik i bakgrunden) börja blanda ihop allt. Idag blev det enkel mat. Pasta men en tomatsås av tonfisk, vita bönor och broccoli. Men ändå så otroligt gott. Villa Mat helt enkelt.


Men det är så skönt att vara här nu. Det är ju inte så varmt. Det blåser 15 meter i sekunden nordlig vind och 11 grader. Men jag njuter ändå. Då jag går på min kvällspromenad ser jag hur himlen blir dramatsik, och det kommer mer moln. Gråa moln. Det blir säkert lågtryck, tänker jag. Då jag kommer tillbaka till stugan, tar jag och dricker en kopp te, medan jag stirrar ut mot sjön, och öarna på andra sidan vattnet. Då kommer en vindby, och det knakar i knutarna. Plåttaket låter, och det viner något otroligt runt huset. Jag känner hur hela stugan skakar lite, nästan lyfter. Man blir lite rädd varenda gång att man ska flyga iväg. Hela stugan och allt. Men stugan står starkt och stolt kvar. Varenda gång. 

04.06.2018 kl. 21:52

2 dagar kvar

 

Snart hörni. Snart. Nu är det bara två skoldagar kvar, och sedan slipper jag detta. Allt detta lidande jag gått igenom, allt svek, all osäkerhet, alla konflikter. Allt detta slipper jag i två och en halv månad. Och jag ska ta vara på det. Till 100%. Jag skulle inte orka en vecka till, och jag är så glad, att jag snart får bli ledig. Jag är så trött. Så trött på allt just nu. Men, denna onsdagkväll, då jag sitter här på balkongen med ett glas coca-cola i handen och känner den varma sommarluften, då njuter jag. Och jag bara inser plötsligt, att det bara är två dagar. Två dagar.

Mina planer för sommaren är att arbeta, bo 1 vecka på ön på Finlands västra sida, och läsa massvis av böcker. Sedan ska jag bara sova, och spela mycket musik. 

30.05.2018 kl. 19:28

Mandis & Klekis

 

De tre senaste kvällarna. Låt mig berätta om dem. Den första kvällen var både jag ock min äldre syster på ett ganska halvdant humör. Ingenting blev riktigt som vi ville. Men vi begav oss ut. Ut på photoshoot (med en otroligt bra kamera) vid en av hängbroarna i närheten av stället där vi bor. Kvällen blev bra. Vi lyssnade på Stina Wollter i bilen. Vi fotade. Njöt av kvällen. Spelade lite fotboll vid en gammal lågstadieskola. Det var en fin kväll.

Andra kvällen. Det var Fredagkväll. Alla andra vi kände var ute och gjorde något vettigt med sina liv kändes det som. Både jag och min syster var på dåligt humör och i tre timmar hade vi bara legat i soffan och tyckt synd om oss själva. Men, tillsist steg vi upp, satte oss i bilen, körde iväg, och lyssnade på musik. Allt från Tomas Ledin och Magnus uggla, tills Nightwish tog över. Vi körde till en strand. Vadade över till en ö. Och fotograferade naturen och knölsvanarna vid stranden. Solen sken, och det var otroligt varmt. Efter två timmar på ön, gick vi tillbaka till stranden och bilen. Och körde hem. Med Nightwish i högtalaren. Också en helt fantastisk kväll. 

Tredje kvällen. Jag hade varit ganska trött hela dagen. Inte åstadkommit så mycket. Men på kvällen satt jag och min syster och funderade på vad vi skulle göra. Hade beslutsångest. Skulle vi fara på roadtrip, eller vara kreativa? Eller något annat kanske? Vi hade ingen aning. Men det slutade med att en av min syters kompisar kom över. Det blev en bra kväll. Vi satt vid ett bord, och diskuterade intressanta ämnen, funderade, och kom kanske fram till en slutsats. Eller så gjorde vi inte det. Hur som helst. Jag har aldrig skrattat så mycket i mitt liv. Och jag är seriös. Jag skrattade så mycket att jag grät. Inte bara så att det kom lite tårar ur ögonvrån. Utan jag grät. Mitt ansikte var helt ihopskrynklat och rött. Jag kunde knappt andas. Och jag fick inte ett ljud ur mig. Som sagt. Har aldrig skrattat så mycket tror jag. Så, det blev en bra kväll.

Och. Slutsatsen. Jag vet inte när jag senast har haft tre bra kvällar i rad. Det var ett tag sedan. Har haft det väldigt tufft ett tag nu. Och det har jag fortfarande. Men dessa kvällar. Jag kommer att minnas dem. Länge. Är så tacksam. Har nu börjat se igen. Mina ögon börjar öppnas. Jag är piggare. Jag är lite gladare. Livet kommer som det kommer. Och just nu är det lite bättre. Ta vara på de bättre kvällarna. Kanske att de är det enda som räknas. 

Vill tacka min syster för allt hon gör för mig, och allt kul vi hittar på tillsammans. Hon är nog den som jag alltid kan vända mig till och som jag alltid kan vara mig själv med. Vi trivs så bra med varandra, och vi kan göra vad som helst. Vet inte hur jag skulle klara mig utan henne. I sommar ska vi hitta på så mycket roligt <3

27.05.2018 kl. 00:26

Dagar

 

Jag räknar dagarna. Dagarana tills jag blir ledig. Dagarna tills jag får sommarlov. Idag är det bara 12 dagar kvar. Det låter ju inte så mycket, eller hur? Men det innebär 48 lektioner. 48 stycken 70 minuters lektioner kvar... Typ 3 prov och 3 förhör kvar. Åtmintone. Har ingen ork kvar. Ingen ork att plugga. Ingen ork att kämpa. Ingen ork att vara. Men snart. Snart blir jag ledig. 

Hade annars tre nära vänner på besök idag. Har typ inte pratat med dem på några månader. Och det var så kul! Vi hade så mycket att prata om, och vi trivs så bra ihop. Ta vara på era vänner hörni. De är dyrbara. De är viktigare än ni förstår. Ta er tid med dem. Berätta åt dem hur viktiga de är. Tusen Tack till er som var här ikväll. Det var så givande, och jag är så glad nu i efterhand. 

Ta vara på det. Bara gör det.

 

16.05.2018 kl. 22:37

Hallå! 

Amanda här. Ungdom i sina bästa eller sämsta år. 

Går i skola, än så länge.

Bor i en liten småstad mitt ute i ingenstans.

Kreativitet, musik, fotografering och natur är det jag lever för.

Långpromenader är något av det bästa jag vet och att gå på café är inte heller så dåligt.