Idag är en dålig dag.

 

Ja. Idag är en dålig dag. Allt är skit. Eller ja, allt känns skit åtminstone. Jag funderar. Jag tänker. Jag vrider. Jag vänder. Jag gör det allt för mycket tror jag. Och jag är så trött. Bara så fruktansvärt trött. Jag orkar liksom inte riktigt med någonting idag. Jag är sur, jag är arg, jag är ledsen. Och jag frågar mig själv:

"Varför gör man något här i världen egentligen?"

"Varför anstränger man sig?" 

"Varför bryr man sig ens?"

"Varför fortsätter man kämpa sig igenom dag efter dag?"

"Vad är meningen med allt?"

Och jo, jag vet att de bara är tankar. De kommer att försvinna. Och jag vet svaret på vissa av de där frågorna. Och det är fina och vackra svar jag har. Varför fortsätter man kämpa, och vad är meningen med allt? Jo, för mig är det relationerna. Mina vänner, min familj, mina släktingar, min pojkvän, mina bekanta. De betyder så mycket i mitt liv, och de är orsakerna till att jag stiger upp varje morgon. Men nu är jag så trött. Så jag orkar inte fokusera på de härliga svaren, jag fokuserar bara på frågorna. Och gräver djupare. Djupare. Djupare. Tills frågorna är som en svart filt runt mig, som sveper omkring mig, tills jag bara ser svart, och bara ser frågorna som snurrar farmför mitt ansikte. Om, och om, och om igen.

Det kommer att bli bra. Det vet jag. Imorgon kommer det att vara bättre. Kanske redan om några timmar. Så jo, det blir bra. Men nu. Nu är det jobbigt. Och det måste det få vara ibland. Men usch, vad det är jobbigt, när allt känns jobbigt.

 

18.03.2019 kl. 16:41

Idag är en bra dag. ( + Podcast tips)

 

Hej allihopa. Idag är en bra dag. Det är Lördag. Det är helg. Och jag tar lite tid för mig själv. Jag har huset för mig själv i ett dygn. Igårkväll klockan 17 fick jag huset ledigt, och ikväll vid 22 tiden kommer mina föräldrar hit igen. Så drygt 24 timmar får jag vara själv. Då jag vaknade idag låg jag länge och slumrade, innan jag steg upp och gjorde frukost. Och jag gjorde det lyxigt. Jag gjorde det inte för att ladda upp den lyxigaste frukosten på Instagram. Jag gjorde det inte för att visa åt alla hur fint jag äter varje dag. Nej. Ja gjorde det för att belöna mig själv lite. För att jag hade tid. För att jag hade ork. För att jag är värd det. Det var väldigt gott. Vanligvis blir det bara en smörgås med lite smör på, och ett äpple i farten. Men ibland ska man ta sig tid. Och belöna sig själv. 

 

Sen gick jag ut på långpromenad. I snö och regnväder. Andades lite. Tänkte lite. Och bara tog den tid jag behövde för mig själv. Denna helg har jag ingenting jag måste göra. Jag har ingenting jag känner mig pressad till att göra. Jag bara går omkring och, är. Jag bara är. Och det är ganska skönt måste jag säga. Men iallafall, på min långpromenad lyssnade jag på diverse Podcasts. Så nu tänkte jag tipsa er om några.

 

1. The Happy Times - Joey Kidney

Joey Kidney är en Kanadensare i 20 års åldern, som pratar om livet. Han pratar om Psykisk ohälsa, han pratar om relationer, han pratar om gott och ont. Han inspirerar människor väldigt mycket med det han gör. Denna podcast var en orsak till att jag kom upp på fötterna för ett år sedan, då jag inte mådde speciellt bra. Verkligen tankeväckande och inspirerande människa. Han jobbar även med media av olika slag och med Youtube, där han lägger upp mycket bra material.

 

2. Ted och Kaj

En podcast när man behöver skratta. Ted Forsström och Kaj Korkea-Aho, finlandssvenskar. De pratar om allt möjligt, det går inte riktigt att sätta fingret på. Det som gör denna podcast så fantastisk är hur deras personligheter ibland krockar, och hur just det blir så vridet och roligt.

 

3. Konsten att vara - Clara Henry och Gustaf Jernberg

Två svenska mediamänniskor som pratar om livet. Om gott och ont de också. De pratar om hur man är som människa och hur man hanterar olika saker, de pratar om svåra och svaga ögonblick i deras vardag, och om vardagen i allmänhet. Väldigt härliga människor. Man får ofta både skratta och tänka då man lyssnar på dem. 

 

Det var allt för idag det då. Det är en bra dag. Fast det regnar. Och fast jag är trött. Tjoo!

 

16.03.2019 kl. 15:05

Tänker.

 

Tänker på allt som varit

Tänker på allt som ska bli

På det jag har sagt

gjort

tänkt

På allt det jag inte sagt

gjort

tänkt

Jag tänker på framtiden

Hur kommer mitt liv att se ut

om ett år

eller två?

Vad har hänt på det året som gått?

Vad var jag då

Vad gjorde jag?

 

 

Tankarna rusar genom mitt huvud. Men det är okej. Verkligen. Det liksom... känns ändå bra på något vis? Detta är tankar som jag behöver tänka lite på ibland också. Inte hela tiden, men ibland. Om jag ser på mig själv ett år tillbaka. Den människan jag var då. Oj vad det har hänt mycket med henne på ett år. Vad hon var osäker på sig själv, vad hon tvivlade på sig själv, vad hon trodde att hon hade koll på läget, då hon verkligen inte hade det. Hon var någon helt annanstans. Om jag ser på mig själv idag. Jag är mycket säkrare på mig själv. Jag vet mer vem jag är. Inte vet jag allt om världen ännu. Inte alls. Men jag vet mer. Och jag har lite mer koll på läget. Jag är påväg åt rätt håll känns det som. Om jag ser på mig själv om ett år. Jag om ett år? Ingen aning. Men jag har hopp om att det blir bra. Jag tror att det blir bra. Jag vet det. 

 

Den fina värld jag lever i.

12.03.2019 kl. 16:20

Tre låtar jag lyssnar på Repeat just nu.

 

1. Hold You - Hanna Fern, Liamoo

Så mycket känsla. Så äkta. Alla som varit förälskade nångång kan relatera till den. Enligt mig är den inte som de andra sliskiga romantiska låtarna. Den här är annorlunda. Den är äkta. Det finns ett äkta budskap bakom. Och jag tycker så mycket om den.

 

2. Amanda - Boston

Ironiskt att låten heter Amanda. Men iallafall. Låten har ett sånt flyt, och melodin bara rullar på. Fin text också. Boston är ett band jag lyssnat på i drygt ett år nu. Och de har bättre och sämre låtar. Men de som är bra, är verkligen bra! Om ni vill ha ett till tips från Boston rekommenderar jag "Didn't mean to fall in love". 

 

3. Every teardrop is a waterfall - Coldplay

Denna låt. Om jag behöver bli på bättre humör och få energi, då är detta låten jag går till. Jätteskön och väldigt enkel, men ändå har den något extra som jag fastnar för. Coldplay är ett band jag lyssnar på regelbundet. I stort sett varenda dag. Fler låtar av Coldplay är "Something just like this", "Paradise", och "Fun".

 

Det var allt för idag. Musik hörni. Musik. <3

11.03.2019 kl. 12:00

Känslan

 

Känslan då jag får släppa allt, och sakta sjunka ner i kudden, i min säng. Känslan då jag tittar upp på den varma ljusslingan som hänger i fönstret. Känslan då jag lyssnar på musiken jag gillar mest. Känslan av att vila. Känslan av att få somna in i natten, och sedan vakna morgonen därpå. Känslan av en varm ordentlig kram. Känslan av solsken mot ens kind. Känslan av en vas med tulpaner på bordet. Känslan av ett lugn. Känslan av en trygghet. Känslan av en puss i pannan. Känslan av ett kallt glas vatten. Känslan.

 

10.03.2019 kl. 19:12

Freddie

 

Ta 4 minuter av ditt liv, din vecka, din dag. Och lyssna på Freddie Mercury. Lyssna. Noga. Och tänk. Jag (som musiknörd och Queennörd) blir rörd. Enkelt. Simpelt. Rörd. Så mycket att jag blir tårögd. Lyssna ni också. Känn hur det känns. Vilken talang han var och är ändå. 

Det var allt jag hade att säga idag. Tjoo!

 

 

28.02.2019 kl. 00:59

Hejsan Hoppsan! Jag är tillbaka.

 

Hejsan Hoppsan! Det var ett tag sen. I höstas befann jag mig i ett tillstånd då jag varken orkade eller hade lust att blogga. Hade ärligt talat helt glömt bort bloggandet. Men här om dagen kom jag på det. Kanske man skulle börja blogga igen? Så nu är jag här. Jag kan inte lova att jag bloggar massor nu, men vi får helt enkelt se hur ofta det blir. 

Vad händer i ditt liv just nu? Tackar som frågar. Inte särskilt mycket tror jag. Jag vet inte riktigt. Jag går i skolan, och går ut grundskolan om 3 månader. Ni har ingen aning om hur mycket jag ser fram emot det, och hur mycket jag ser fram emot att slippa den skola jag nu går i. Sen umgås jag också med vänner och människor jag mår bra av att umgås med. Jag umgås även med mina föräldrar. De är fantastiska (för det mesta). Men bortsett från det gör jag inte mycket. Jag lyssnar på musik. Väldigt mycket. Rock, pop, klassiskt, akustiskt, filmmusik, 70-90tals, svenskt, och vad det nu är Coldplay spelar. 

Vad är det bästa som hänt under det senaste halvåret (Med tanke på att du varit borta från Ratata under en så lång tid) Tackar som frågar igen. Hmm.. Det bästa som hänt? Det finns flera saker. Ingen som är det bästa kanske, men fler bra saker har nog hänt. Jag är för det första mycket säkrare på mig själv nu, än vad jag var i våras, för snart ett år sedan. Jag har för det andra gått och skaffat pojkvän, det är också jättehärligt. Och han är verkligen den finaste människan man kan tänkas vara med. Sen har jag också de finaste vännerna man kan tänka sig. De förtjänar verkligen allt bra här i världen. Otroligt tacksam att jag har dem. Och till sist har jag hittat massa ny musik som är svinbra. (Det är för intresserade läsare ett uttryck jag använder allt för ofta och allt för mycket. Svinbra.) Många artister och låtar. Musik är ju bara fantastiskt. 

Hur tror du att ditt liv kommer att se ut framöver? Tackar som frågar ännu en gång. Jag har ingen aning. Jag som många andra har insett att mycket hinner hända på ett år. Mycket hinner hända på några dagar. Men jag kommer antagligen att bo i min lilla hemstad 3 år till. Det kallas Gymnasiet. Men bortsett från det har jag ingen aning. Jag kommer väl fortsätta lyssna på musik, läsa, och hoppa omkring och vara glad över småsaker. Sen hoppas jag förstås på en hyfsat lätt och ljus framtid, men man får se hur det blir. 

Hur ser du ut nu för tiden då? Tackar som frågar. Igen. Så här. Varsågod. Om någon vill veta något mer så är det väl bara att kommentera. Tjoooo!

21.02.2019 kl. 20:10

Sommaren tar slut.

 

Hej. Det var länge sedan. 

Sommaren håller på att ta slut. Mitt sommarlov slutar om fyra veckor. Vart har alla veckor farit? Vad har hag gjort? Vad hände med allt jag hade planerat? Vad hände med alla personer jag skulle träffa? Vad hände med den drömsommar jag tänkt mig? Jaa du.. Ingen vet. Känns som att varenda sommar blir såhär. Kan tycka att sommarlovet är lite överskattat. Och då menar jag inte värmen och solnedgångarna och ledigheten, utan allt man planerat. Allt man har tänkt hinna med och allt kul man ska göra. Alla sena kvällar med vänner och alla tidiga fräscha morgonmål. Inget av det blir ju av. Och det är ju okej. Det är absolut okej. Men varför blir jag då stressad av det varenda år? Hur är det möjligt? Varenda sommar intalar jag mig själv att jag ska ha låga krav på mig själv, bara ta det lugnt och inte planera in så mycket. Men ändå, i slutat av varje sommar, finns det ändå mer eller mindre en nypa besvikelse i mig. Alla andra har gjort så mycket och haft så kul. Varför är det bara jag som sitter hemma och latar mig. Mycket blev inte av i sommar, varför det? Och antagligen gjorde ingen annan något mer än mig egentligen. Alla vill ju bara få ens eget liv att se fantastiskt ut. Men ändå känner man såhär. Nu känns fyra veckor som en otroligt kort tid. Så mycket jag ska hinna med och planera in ännu i sommar. Och så måste jag städa, och ordna, och fixa. Men nej. Hela tiden måste jag intala mig själv att ta det lugnt, och att jag inte måste göra någonting. Jag ska i första hand nu ta hand om mig själv och min hälsa. Punkt.

Så varför blir jag så stressad då? Varenda sommar. Ja.. Prestation. Krav. Bra väder. Sociala medier. Där var det då.

Men det jag är tacksam över är att det har äntligen varit en varm sommar. Jag har bott på stugan vid sjön nu ett tag, och har också hunnit till Åland. Sommarjobbat lite grann. Det är ungefär det jag har hunnit med. Inte mycket mer. Men det är okej. Jag har verkligen behövt denna ledighet nu efter året som gått. Men skulle gärna ha två månader till av semestern, så jag skulle hinna vila ut innan skolan och vardagen börjar igen.

18.07.2018 kl. 00:00

Kan inte folk bara vara ärliga?

 

Ärlighet. Ärlighet är något jag tycker är otroligt viktigt. Berätta hur det är, hur det ligger till. Vad tycker du? Vad tänker du? Vem tänker du på? Hur tänker du? Vad har du för åsikt? Varför har du agerat som du har gjort? Och så vidare. Bara säg hur det ligger till. Försök inte krångla in det i gömda ordval. Försök inte få mig att må dåligt. Försök inte att säga något annat. Ljug inte. Ljug mig inte rakt i ansiktet. 

Jag vet att vissa saker är väldigt svåra att berätta. Vissa saker man berättar eller erkänner, kan vara svåra. Människan man berättar det till kan ta det hårt, kan bli ledsen, eller arg. Men det är ändå sååå mycket bättre än att ljuga, eller ignorera det. För då blir denna människa så mycket mer sårad i efterhand. Bara säg sanningen. Låt inte hen få veta det av någon annan i slutänden. Bara säg sanningen! Är det så svårt att vara lite ärlig? 

Och säg inte att du ska göra en sak, och sedan gör du raka motsatsen. Bara var ärlig, för en gång skull. Okej?

07.06.2018 kl. 22:21

Vackra värld

 

 

Vandrar längs strandkanten.

Känner en doft av rönnblom

och fisk.

Ser solen gå ner i molntäcket.

Tänker. Tänker lite för mycket på

saker jag inte borde tänka på.

Plockar blommor längs stranden.

Går in i båthuset.

Doftar ännu mer av fisk och vatten.

Sätter mig ner på bryggänden.

Stirrar ut mot havet.

Fiskmåsarna skriker.

Svartvita flugsnapparen blir

smått orolig.

Talgoxen sjunger.

Och gräsanden med 5 ungar

tigger brödbitar av mig.

Solen syns inte mer.

Allt lugnar ner.

Det blir tyst.

Bara vattnet som kluckar

mot stenarna.

O denna vackra plats

jag har kommit till.

 

06.06.2018 kl. 22:49

Hallå! 

Amanda här. Ungdom i sina bästa eller sämsta år. 

Går i skola, än så länge.

Bor i en liten småstad mitt ute i ingenstans.

Kreativitet, musik, fotografering och natur är det jag lever för.

Långpromenader är något av det bästa jag vet och att gå på café är inte heller så dåligt.