Tisdagstips

 

Hej! Jag tänkte börja med "Tisdagstips". Det innebär att jag kommer med rekommendationer av olika slag. Det kan vara allt från musik, filmer och böcker, till recept, bakverk eller övriga saker. Kommer inte att kunna lova att det blir varje tisdag. Men då jag hinner och orkar. 

Så denna regninga Tisdag tänkte jag tipsa om musik. Nyligen släppte Stina Wollter (som är en svensk konstnär, textförfattare, och sångerska) en skiva som heter Garden songs. In och lyssna. Hon har skrivit nästan alla texter själv och hennes sambo Micke Olsson har gjort musiken. Helt fantastisk musik enligt mig! Sådana vackra texter och en härlig speciell röst. Finns på spotify. 

 

 

Publicerad igår kl. 18:10

Söndag och Vår

 

Nu. Nu händer det. Mina kryddväxter som legat under snön hela vintern har kommit fram. Här om dagen såg jag dem i snön, grävde fram krukorna, och lade dem i växthuset för att torka upp. Och idag då jag gick och kollade så började de komma upp. Så som jag längtat. Ni kommer antagligen att få se en hel del av mina kryddväxter i sommar! 

 

 

Publicerad 15.04.2018 kl. 20:56

Den senaste veckan

 

Den har varit otrolig varierande. Det började med att jag har skrattat, så som jag inte gjort på länge. Ni vet, den känslan när man skrattar så mycket att man inte kan andas, man får inget ljud ur sig och man kan inte ha en seriös diskussion förrän en timme efter. Jag åt helt enkelt middag med en god vän som jag inte träffat på 1 år ungefär. Som sagt, har inte skrattat så mycket på en lång tid. Sedan fortsatte veckan. Tisdag och Onsdag grät jag. Dygnet runt. Vet inte när jag senast har varit så ledsen. Tänker inte gå in på varför jag grät. Men det har varit en ganska tuff vecka på det viset. På Torsdag hände ingenting, men kan ju nämna att under hela veckan har jag också haft otroligt stöttande vänner i skolan. Stort tack till dem! Fredag hade jag väldigt roligt igen. Umgicks med goda vänner hela kvällen. Dessa små kvällar, då alla samlas. Inte känner man alla där, men man lär känna dem. Dessa kvällar är väldigt viktiga. Man skrattar, pratar, cyklar, går, äter mat, och bara har så otroligt roligt. Vill tacka alla som var med! Och sedan blev det äntligen helg. Efter en sådan tung vecka jag har haft. 

Vill uppmana alla att ta vara på de små stunderna. För det är ändå de som räknas i slutändan. En middag med en god vän eller familjemedlem. En promenad i parken. Kvällarna i stan då man aldrig vet vilka nya personer och vänner man träffar. En cykeltur till gravgården med två goda vänner. Ett diskussion med en arbetskamrat, vän eller lärare. Eller att man bara får ett leende på gatan. Gå inte och vänta på Fredagen, helgen, sommarlovet, och semestern hela tiden. Tänk på veckan som gått. Vad har du att vara tacksam över?

Publicerad 14.04.2018 kl. 22:12

En tur till den Stora Staden

 

Jag var till Åbo i helgen. Dels för att slippa den lilla staden jag bor i, där alla vet allt om mig. Och dels för att hälsa på en favoritsläkting. Det var helt fantastiskt. Jag är så trött på småstadslivet. Åtminstone för tillfället. Så det var verkligen skönt att komma bort lite. Det som är min favoritsak med storstäder är folket, människorna. På kvällen satt jag i fönstret i hotellrummet och bara tittade ut över Åbo torg. Över gatan gick så många olika människor. Olika bakgrunder, olika utseendsen och olika smaker. Jag såg tre pojkar som åkte på skateboards. Jag såg några flickor som stannade och pratade med dem. Jag såg en gammal tant med rulator, och en man med käpp. Två sjuåringar som gick över vägen och höll händer. Ett par som stod på trottoaren och kysstes. Några som nästan sprang på vägarna pågrund av stress. Några som gick långsamt och betraktade de vackra byggnaderna. Och alla passerade gatan rutinerat. Åååh, denna vackra mångfald! Olika bakgrunder, olika utseenden och olika smaker. Jag skulle kunna sitta där förevigt, i hotellfönstret, och bara titta på alla som passerar. 

Ja, att fara till Åbo i helgen var en av de bästa beslut jag gjort på flera veckor. Nu är jag tillbaka i den lilla staden. Och helst av allt vill jag bara tillbaka till Åbo, eller någon annanstans, bort. Men hoppas på att få åka dit snart igen. 

 

Publicerad 09.04.2018 kl. 08:00

Jag är Trött.

 

Jag är trött.

Trött på att vara någon annan.

Trött på att vara mig själv.

 

Jag är trött på alla krav.

Trött på prestation,

bedrift, insats,

resultat.

 

Jag är trött på samhället,

patriarkatet, människorna.

Jag är trött på ondska.

Trött på kommentarer.

Trött på grymhet och illvilja.

Trött på faktumet att man måste

uppföra sig och följa regler.

Och om man tänker utanför lådan

så är det fel.

Man ska vara som alla andra.

Man ska vara normal.

Ska inte ifrågasätta.

Ska inte synas.

Inte prata.

Men, ändå säger de ju att man

ska vara sig själv i sin egen glans.

 

Jag är trött på sarkasm.

Jag är trött på blickarna man

får i skolkorridoren.

Trött på rykten och prat.

Trött på slagsmålen.

Trött på det fysiska.

Trött på det psykiska.

Trött på att man inte får hjälp

då man mest behöver den.

Jag är trött på könsskillnader.

Trött på evig diskussion.

Trött på rasism.

Trött på att alla ska vara normala.

Trött på regler.

 

Trött på att alla tror att de vet

vad som är bäst för mig.

Trött på favoriseringar.

Trött på små samhällen.

Trött på Tjejer och Killar.

Trött på de respektlösa.

Trött på skam.

Trött på ansvaret.

 

Jag är trött.

Trött på att vara någon annan.

Trött på att vara mig själv.

 

Publicerad 06.04.2018 kl. 20:30

Välkommen!

 

Hej! Kul att du har hittat hit. Här kommer ni att få läsa allt mellan himmel och jord. Mycket musik och melodier. Mycket poesi och texter. Funderingar. Vardagliga problem, och så vidare. Är ny här på Ratata, och har ingen stor erfarenhet. Men tyckte att det skulle vara kul att prova på och ser verkligen fram emot det. Diskutera gärna med mig i kommentarsfältet. Pratar gärna med er! Känn er som hemma. Hoppas att både du och jag ska trivas! 

Publicerad 06.04.2018 kl. 18:16

Hej! 

Amanda här. Ungdom i sina sämsta år. 

Går i skola, än så länge.

Kreativitet, musik och natur är det

jag lever för.