Det blir vår.

 

Bananplättar med grädde och blåbär. På terassen. På södersidan av huset. I solen. Det blåser inte. Det är inte så kallt. Fåglarna bara kvittrar. Koltrastens röst hörs bäst. Solen skiner. Himlen är sådär klarblå, som den är på vårarna. Det är vår för mig. Jag önskar alla en bra fortsatt vecka! Jag hoppas att ni tar er tid och ser er omkring. Känn värmen från solen, nån sekund bara. Det är ganska skönt. 

Tjooo!

15.04.2019 kl. 20:00

Man blir hopplös, när man har uppsatser som väntar.

 

Ännu en gång sitter jag framför datorn. Ännu en gång har jag ett flertal skrivuppgifter och uppsatser från skolan att göra. Ännu en gång sitter jag med datorn framför mig, utan att röra tangenterna. Jag tittar på skärmen. Flyttar från wikipediafliken om Henning Mankell, till min uppsats om honom. Stirrar på skärmen. Jag öppnar en ny flik. Trummar med fingrarna på bordet. Dricker vatten. Tänker "Skärp dig Amanda. Tillbaka till Wikipedia nu!" Jag flyttar mig tillbaka dit. Börjar läsa. Slutar läsa. Öppnar en till ny flik. Sjunker ner på stolen. Skriver in Ratata.fi. Läser några blogginlägg. Tänker en gång till "Men påriktit Amanda, skriv nu bara, så har du det över. Inte tar det länge bara du börjar på nu!". Läser lite mer om Henning Mankell. Börjar skriva på det tomma dokumentet. Efter 7 meningar ger jag upp. Öppnar ännu en ny flik. 30 minuter senare sitter jag och läser om Elvis Presley på Wikipedia. 

(Inte visste jag att han jobbade med att köra lastbil och studerade till elektriker i unga år..?)

Man är ju verkligen patetisk. 

10.04.2019 kl. 21:30

Jag vill sjunga. Jag vill dansa.

 

Jag vill sjunga. Jag vill dansa. 

Men jag kan inte idag. Jag är trött. Idag måste jag plugga. Idag måste jag skriva. Och läsa. Och plugga mer. Så idag hinner jag inte. Men snart. Snart ska jag sjunga. Och dansa. 

10.04.2019 kl. 12:12

Veckan som gått och en lista (eller två).

 

Det är Lördag. Solen skiner. I solen är det 16 grader. Det är vårväder. Vill dock inte tänka på att det ska regna hela nästa vecka, men det tycker jag att vi tar och ignorerar. 

Natten mellan söndag och måndag sov jag en timme, på hela natten. En timme. Så jag var ledig på måndag. Tror inte att det är en bra idé att vara i skolan och plugga på bara en timmes sömn. Mellan måndag och tisdag sov jag 3 timmar. Och mellan tisdag och onsdag 4 timmar. Så jag har varit trött. Och är fortfarande trött. Men jag har sovit lite bättre resten av veckan. Så jag är påväg upp åtminstone. Jag har umgåtts med vänner, jag har umgåtts med min pojkvän, jag har tagit promenader, jag har gjort skolarbete. Dit for ännu en vecka. Och det är ju knappt två månader kvar av denna termin. Tror ni att jag längtar till semester och lov? Jaaaa, det gör jag. Jag har även något annat jag ser fram emot de närmaste veckorna. Jag ska nämligen på en resa. Till Kreta. Detta är något jag verkligen känner att jag behöver, och inte tackar jag nej till en skolvecka mindre inte! Det kommer bli skönt att komma bort ett tag. 

Och nu gott folk, har jag så mycket energi, så jag tänkte besvara några frågor på denna lista. Hittade dessa frågor på den vi alltid kan lita på: GOOGLE. Tack min vän. Kanske ni får lära er något nytt om mig. Eller kanske inte. Vem vet. 

 

1. Bor du ensam eller med någon/några andra?

Bor med mina föräldrar för tillfället, och kommer högst antagligen att göra det i tre år till. Trivs bra med dem.

2. Hårfärg?

Väldigt svår fråga. Det brukar se lite olika ut i olika ljus. Men brunt. Typ. 

3. Ögonfärg?

Blåååååååå.

4. Hur lång är du?

165,4 cm. Blir knappast längre än så.

5. Singel eller i förhållande?

I förhållande!

6. Vad spenderar du mest pengar på?

Eeeh, mat kanske? Jo, antagligen mat :)

7. Hur många syskon har du?

Två. En storasyster och en storebror. Jag är alltså yngst. 

8. Favoritfärg?

Blåååååååå.

9. Vad gör du varje dag?

Lyssnar på musik. Konstant.

10. Favoritmat?

Sushi? Pasta med räksås? Eller kanske en riktigt god skaldjurssoppa? Ja, gärna nåt med fisk elelr skaldjur som ni märker. Men älgkött kommer nog näst med på listan. Eller grillade champinjoner med lök?

11. Vad ser du fram emot till våren?

Att gå ut grundskolan. Att sommaren är påväg. Sena varma kvällar med solsken. Resan till Kreta. Att kunna gå i T-shirt på dagarna.

12. Vad har du alltid i kylen?

Pesto, ost, gurka, lök, ägg.

13. Är du en morgon- eller kvällsmänniska?

Oftast morgonmänniska.

14. Har du under de senaste 24 timmarna dansat galet mycket? 

Absolut.

15. Har du under de senatse 24 timmarna gråtit?

Jepp!

Favorit artsit/band?

Näääe, hur ska jag kunna svara på det?! Ska jag skriva en lista till nudå? Dessa är inte i ordning för jag kan inte välja vem/vilka som är bäst. Men här är de som jag lyssnar på mest JUST NU. 

 • Toto
 • Bon jovi
 • Queen
 • Michael Jackson
 • Anastacia
 • Celine Dion
 • Jay Smith
 • Imagine Dragons
 • Boston
 • Coldpay
 • Enya
 • Édith Piaf

Jepp, det var det. 

Ha en bra fortsatt vecka hörni. Om någon känner att de behöver en kram just nu, så får ni en. Tjooo!

 

06.04.2019 kl. 18:07

Idag är en bra dag. ( + Podcast tips)

 

Hej allihopa. Idag är en bra dag. Det är Lördag. Det är helg. Och jag tar lite tid för mig själv. Jag har huset för mig själv i ett dygn. Igårkväll klockan 17 fick jag huset ledigt, och ikväll vid 22 tiden kommer mina föräldrar hit igen. Så drygt 24 timmar får jag vara själv. Då jag vaknade idag låg jag länge och slumrade, innan jag steg upp och gjorde frukost. Och jag gjorde det lyxigt. Jag gjorde det inte för att ladda upp den lyxigaste frukosten på Instagram. Jag gjorde det inte för att visa åt alla hur fint jag äter varje dag. Nej. Ja gjorde det för att belöna mig själv lite. För att jag hade tid. För att jag hade ork. För att jag är värd det. Det var väldigt gott. Vanligvis blir det bara en smörgås med lite smör på, och ett äpple i farten. Men ibland ska man ta sig tid. Och belöna sig själv. 

 

Sen gick jag ut på långpromenad. I snö och regnväder. Andades lite. Tänkte lite. Och bara tog den tid jag behövde för mig själv. Denna helg har jag ingenting jag måste göra. Jag har ingenting jag känner mig pressad till att göra. Jag bara går omkring och, är. Jag bara är. Och det är ganska skönt måste jag säga. Men iallafall, på min långpromenad lyssnade jag på diverse Podcasts. Så nu tänkte jag tipsa er om några.

 

1. The Happy Times - Joey Kidney

Joey Kidney är en Kanadensare i 20 års åldern, som pratar om livet. Han pratar om Psykisk ohälsa, han pratar om relationer, han pratar om gott och ont. Han inspirerar människor väldigt mycket med det han gör. Denna podcast var en orsak till att jag kom upp på fötterna för ett år sedan, då jag inte mådde speciellt bra. Verkligen tankeväckande och inspirerande människa. Han jobbar även med media av olika slag och med Youtube, där han lägger upp mycket bra material.

 

2. Ted och Kaj

En podcast när man behöver skratta. Ted Forsström och Kaj Korkea-Aho, finlandssvenskar. De pratar om allt möjligt, det går inte riktigt att sätta fingret på. Det som gör denna podcast så fantastisk är hur deras personligheter ibland krockar, och hur just det blir så vridet och roligt.

 

3. Konsten att vara - Clara Henry och Gustaf Jernberg

Två svenska mediamänniskor som pratar om livet. Om gott och ont de också. De pratar om hur man är som människa och hur man hanterar olika saker, de pratar om svåra och svaga ögonblick i deras vardag, och om vardagen i allmänhet. Väldigt härliga människor. Man får ofta både skratta och tänka då man lyssnar på dem. 

 

Det var allt för idag det då. Det är en bra dag. Fast det regnar. Och fast jag är trött. Tjoo!

 

16.03.2019 kl. 15:05

Tänker.

 

Tänker på allt som varit

Tänker på allt som ska bli

På det jag har sagt

gjort

tänkt

På allt det jag inte sagt

gjort

tänkt

Jag tänker på framtiden

Hur kommer mitt liv att se ut

om ett år

eller två?

Vad har hänt på det året som gått?

Vad var jag då

Vad gjorde jag?

 

 

Tankarna rusar genom mitt huvud. Men det är okej. Verkligen. Det liksom... känns ändå bra på något vis? Detta är tankar som jag behöver tänka lite på ibland också. Inte hela tiden, men ibland. Om jag ser på mig själv ett år tillbaka. Den människan jag var då. Oj vad det har hänt mycket med henne på ett år. Vad hon var osäker på sig själv, vad hon tvivlade på sig själv, vad hon trodde att hon hade koll på läget, då hon verkligen inte hade det. Hon var någon helt annanstans. Om jag ser på mig själv idag. Jag är mycket säkrare på mig själv. Jag vet mer vem jag är. Inte vet jag allt om världen ännu. Inte alls. Men jag vet mer. Och jag har lite mer koll på läget. Jag är påväg åt rätt håll känns det som. Om jag ser på mig själv om ett år. Jag om ett år? Ingen aning. Men jag har hopp om att det blir bra. Jag tror att det blir bra. Jag vet det. 

 

Den fina värld jag lever i.

12.03.2019 kl. 16:20

Tre låtar jag lyssnar på Repeat just nu.

 

1. Hold You - Hanna Fern, Liamoo

Så mycket känsla. Så äkta. Alla som varit förälskade nångång kan relatera till den. Enligt mig är den inte som de andra sliskiga romantiska låtarna. Den här är annorlunda. Den är äkta. Det finns ett äkta budskap bakom. Och jag tycker så mycket om den.

 

2. Amanda - Boston

Ironiskt att låten heter Amanda. Men iallafall. Låten har ett sånt flyt, och melodin bara rullar på. Fin text också. Boston är ett band jag lyssnat på i drygt ett år nu. Och de har bättre och sämre låtar. Men de som är bra, är verkligen bra! Om ni vill ha ett till tips från Boston rekommenderar jag "Didn't mean to fall in love". 

 

3. Every teardrop is a waterfall - Coldplay

Denna låt. Om jag behöver bli på bättre humör och få energi, då är detta låten jag går till. Jätteskön och väldigt enkel, men ändå har den något extra som jag fastnar för. Coldplay är ett band jag lyssnar på regelbundet. I stort sett varenda dag. Fler låtar av Coldplay är "Something just like this", "Paradise", och "Fun".

 

Det var allt för idag. Musik hörni. Musik. <3

11.03.2019 kl. 12:00

Känslan

 

Känslan då jag får släppa allt, och sakta sjunka ner i kudden, i min säng. Känslan då jag tittar upp på den varma ljusslingan som hänger i fönstret. Känslan då jag lyssnar på musiken jag gillar mest. Känslan av att vila. Känslan av att få somna in i natten, och sedan vakna morgonen därpå. Känslan av en varm ordentlig kram. Känslan av solsken mot ens kind. Känslan av en vas med tulpaner på bordet. Känslan av ett lugn. Känslan av en trygghet. Känslan av en puss i pannan. Känslan av ett kallt glas vatten. Känslan.

 

10.03.2019 kl. 19:12

Freddie

 

Ta 4 minuter av ditt liv, din vecka, din dag. Och lyssna på Freddie Mercury. Lyssna. Noga. Och tänk. Jag (som musiknörd och Queennörd) blir rörd. Enkelt. Simpelt. Rörd. Så mycket att jag blir tårögd. Lyssna ni också. Känn hur det känns. Vilken talang han var och är ändå. 

Det var allt jag hade att säga idag. Tjoo!

 

 

28.02.2019 kl. 00:59

Hejsan Hoppsan! Jag är tillbaka.

 

Hejsan Hoppsan! Det var ett tag sen. I höstas befann jag mig i ett tillstånd då jag varken orkade eller hade lust att blogga. Hade ärligt talat helt glömt bort bloggandet. Men här om dagen kom jag på det. Kanske man skulle börja blogga igen? Så nu är jag här. Jag kan inte lova att jag bloggar massor nu, men vi får helt enkelt se hur ofta det blir. 

Vad händer i ditt liv just nu? Tackar som frågar. Inte särskilt mycket tror jag. Jag vet inte riktigt. Jag går i skolan, och går ut grundskolan om 3 månader. Ni har ingen aning om hur mycket jag ser fram emot det, och hur mycket jag ser fram emot att slippa den skola jag nu går i. Sen umgås jag också med vänner och människor jag mår bra av att umgås med. Jag umgås även med mina föräldrar. De är fantastiska (för det mesta). Men bortsett från det gör jag inte mycket. Jag lyssnar på musik. Väldigt mycket. Rock, pop, klassiskt, akustiskt, filmmusik, 70-90tals, svenskt, och vad det nu är Coldplay spelar. 

Vad är det bästa som hänt under det senaste halvåret (Med tanke på att du varit borta från Ratata under en så lång tid) Tackar som frågar igen. Hmm.. Det bästa som hänt? Det finns flera saker. Ingen som är det bästa kanske, men fler bra saker har nog hänt. Jag är för det första mycket säkrare på mig själv nu, än vad jag var i våras, för snart ett år sedan. Jag har för det andra gått och skaffat pojkvän, det är också jättehärligt. Och han är verkligen den finaste människan man kan tänkas vara med. Sen har jag också de finaste vännerna man kan tänka sig. De förtjänar verkligen allt bra här i världen. Otroligt tacksam att jag har dem. Och till sist har jag hittat massa ny musik som är svinbra. (Det är för intresserade läsare ett uttryck jag använder allt för ofta och allt för mycket. Svinbra.) Många artister och låtar. Musik är ju bara fantastiskt. 

Hur tror du att ditt liv kommer att se ut framöver? Tackar som frågar ännu en gång. Jag har ingen aning. Jag som många andra har insett att mycket hinner hända på ett år. Mycket hinner hända på några dagar. Men jag kommer antagligen att bo i min lilla hemstad 3 år till. Det kallas Gymnasiet. Men bortsett från det har jag ingen aning. Jag kommer väl fortsätta lyssna på musik, läsa, och hoppa omkring och vara glad över småsaker. Sen hoppas jag förstås på en hyfsat lätt och ljus framtid, men man får se hur det blir. 

Hur ser du ut nu för tiden då? Tackar som frågar. Igen. Så här. Varsågod. Om någon vill veta något mer så är det väl bara att kommentera. Tjoooo!

21.02.2019 kl. 20:10

Hallå! 

Amanda här. Ungdom i sina bästa eller sämsta år. 

Går i skola, än så länge.

Bor i en liten småstad mitt ute i ingenstans.

Kreativitet, musik, fotografering och natur är det jag lever för.

Långpromenader är något av det bästa jag vet och att gå på café är inte heller så dåligt.